fredag 26. november 2010

Texmex at its best: Fajitas!


Det har vært travelt i det siste. Mellom slagene har det stort sett gått i knekkebrød med leverpostei eller med ost og kaviar, og Toros minestronesuppe med pølser i. Glir ned på  høykant, men ikke det helt store å blogge om akkurat...

I kveld puster vi ut og skal kose oss med taco hjemme, dog ikke på den aller mest vanlige måten kanskje? Vi bytter ut kjøttdeigen med kylling, og tacoskjell med tortillalefser.  Da blir det plutselig et sunnere måltid, men fortsatt überdigg fredagsmat!


Som fyll i mine fajitas har jeg blitt totalt hekta på en løk og paprika-kompott. Jeg steker strimler av løk og rød paprika både sakte og lenge, for da får man fram en herlig, karamellisert smak. Tortillalefsene fyller vi også med litt salat, mais, tomater, guacamole, rømme og gjerne en  hjemmelaget salsa.



Ingredienser:
(til 2 skrubbsultne)
  • 1 grillet kylling 
  • 1/2 pk tacokrydder (valgfritt)
  • 1 løk 
  • 1 rød paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • olivenolje, salt, pepper
  • 1 pk tortillalefser
Pluss det du vil fylle med, for eks: 
Salsa, guacamole, lettrømme, salatstrimler, mais, tomat, revet ost, og ikke glem noen jalapeños!



Fremgangsmåte:
  1. Skjær løk og paprika i lange, tynne strimler. Varm olivenolje i en stekepanne, og stek strimlene i noen minutter på høy varme. Tilsett finhakket hvitløk og krydre med salt og pepper, og la det få steke videre på lav varme i minst 10-15 min.
  2. Plukk kyllingen fra hverandre, og riv den i røffe biter. Ha litt olje i en panne og stek kyllingen lett sammen med innholdet av en pakke tacokrydder og et par skvetter vann.
  3. Tortillas varmes i micro eller i folie i ovn. Fyll med kyllingstrimler, løk/paprika-blandingen og ellers det du ønsker. Godt med litt lettrømme, salsa og guacamole i. Brettes som en konvolutt.
Slå på TV'n og DIG IN!



En stor, stor takk til snille Camilla som har laget en ny header for meg. Sjekk ut den fine interiørbloggen hennes da vel:

torsdag 18. november 2010

Rosa Cupcakes med Blåbær

Jeg har fått litt dilla på å bake cupcakes i det siste. Disse små, fancy minikakene kan lages på uendelig mange måter og ikke minst pyntes så det synger etter...!


Jeg har prøvd ut og smakt blant annet noen med oreo fyll, after eight, sitron og marengs... En av leserne spurte om oppskrift på noen ultrarosa cupcakes som det var bilde av i et tidligere innlegg. Det er rett og slett min oppskrift på blåbærmuffins som ble lagt ut tidligere,  - bare stæsjet opp med mye konditorfarge og pynt, som seg hør og bør.



Her ligger oppskrift til deigen. Men bruk små muffinsformer og fyll kun med 1 - 1 1/2 skje deig i hver form.  Toppingen er en blanding av smørkrem tilsatt crème fraîche. Her er oppskrift på den:


Glasur
(til 15-18 små muffins )
  • 100g smør
  • 200g melis
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 dl crème fraîche
  • Rosa konditorfarge og s
  • trøssel
  1. Ta ut smøret i forveien så det blir litt mykt. Rør melis og smør hvitt.
  2. Tilsett crème fraîche og sitronsaft. Rør inn konditorfarge gradvis til du har oppnådd ønsket farget.  Sett røren kaldt i minst 20 min.
  3. Fyll en sprøytepose og topp muffinsene med et stilig mønster. Pynt med hva du vil.
Jeg brukte hvite sukkerkuler og blomster. Fant det (pluss konditorfargen) i en delikatessebutikk.

Tea-party anyone?

søndag 14. november 2010

Spicy Kyllingburger i hjemmebakte urterundstykker

Hamburgere av kyllingkjøttdeig smaker kjempe godt og er hakket sunnere enn storfekjøtt. Ypperlig som helgemat!


Jeg har blitt skikkelig hekta på chorizopølse, og med dette pluss noen chiliflakes i farsen får man en skikkelig saftig og litt hot smak. Ekstra godt blir det med hjemmelagde burgerbrød.

Samboeren jublet da dette sto på bordet og sa at disse du bare blogge om.
So here we go:)

Ingredienser til Burger:
(6-8 stk)
  • 400 g Kyllingkjøttdeig
  • ca 40 g chorizo pølse (kan sløyfes eller erstattes med bacon)
  • 1 egg
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ss finhakket løk
  • Chiliflakes - etter smak
  • Litt salt og pepper
Tilbehør etter smak for eks salat, tomat, en osteskive, ketsjup/chilisaus, og sylteagurk.

Fremgangsmåte:
  1. Hakk chorizopølsen i småbiter. Bland så sammen alle ingrediensene til burgerne. Jeg bruker litt mindre enn en kvart teskje med chiliflakes og da blir det ganske krydret. (Bruk litt mindre hvis du ikke er glad i for sterk mat.)
  2. Ta omtrent en toppet spiseskje med farse og form til burgere. Lettere å få fin form hvis man skyller skjeen i vann jevnlig.
  3. Stek i panne. Steketiden avhenger av tykkelsen på burgerene. Jeg liker å lage de litt tynne og steker de i en grillpanne så de får fine spor, i ca 7-8 min. Bruker først høy varme og skru så ned, og gjør det samme på andre siden.


Enkle basilikumrundstykker
(Gir 10 stk)
  • 25g gjær
  • 6 dl lunkent vann
  • 1/2 ss salt
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss honning
  • 14 dl hvetemel
  • 2 dl hakket basilikum
Fremgangsmåte:
  1. Smuldre gjæren i en bolle. Ha i lunkent vann og rør ut gjæren. Tilsett salt, honning og olivenolje. Rør inn hvetemelet til du har en ganske løs røre. Ha i finhakket basilikum tilslutt. La deigen heve i en drøy time på et lunt sted.
  2. Hell deigen utover en melet flate. Dryss litt mel over og klapp den utover. Ikke kna! Skjær deigen i 10 firkantete stykker. Ha de over på to bakepapirkledde stekebrett. Skal du bruke de som burger brød så er det fint å klappe de litt flate før steking. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 20 min.
(Rundstykkeoppskrift tatt fra et gammelt Hjemmet-ukeblad og endret litt på).

mandag 8. november 2010

Sjokolade Cupcakes - med kirsebær og cognac

Cupcakes er virkelig i vinden om dagen, og det finnes uendelig mange måter å lage dem på. I forbindelse med feiringen av min datters 1 årsdag måtte jeg slå til å lage en dose. Det er vel omtrent den eneste gangen jeg kan komme unna med å lage noe sååå rosa og sukkersøtt...





Vi hadde flere varianter av disse søtbombene på bordet. Her er oppskriften på saftige sjokolade cupcakes med en anelse cognac og litt kirsebær smak.


Sjokolade og kirsebær er en kjent klassiker. Vi er jo litt ute av sesong, så jeg fant steinfrie kirsebær på boks i butikken som jeg hadde både i deigen og som pynt. Hvor mye glasur man bruker er valgfritt, her ble det kanskje litt kraftig, mest for øyets skyld...? Oppskriften på disse fant jeg i siste KK for øvrig!
 
Ingredienser (til 18-20 stk):

Deig:
  • 150g mørk sjokolade
  • 175g smør
  • 175g sukker
  • 3 egg
  • 200g hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 1 ss kakao
  • 2 ss melk
  • 3 ss brandy/cognac/kirsch
  • 200g kirsebær (uten stein)

Glasur:
  • 150g mørk sjokolade
  • 3 ss kakao
  • 4 ss kokende vann
  • 115g smør
  • 100g melis

Annet:
  • 20 kirsebær
  • 20 sjokoladestenger el lign
  • Strøssel, Muffinsformer

Fremgangsmåte:

Deigen:
Ta ut smør i forveien så det blir litt mykt. Smelt sjokoladen i micro eller i en bolle over vannbad, og sett så til avkjøling. Pisk smør og sukker hvitt. Rør i eggene, ett av gangen. Bland i mel, kakao, bakepulver, og rør inn melk og cognac. Bland i smeltet sjokolade og kirsebær.  Fyll ca 1 ss med deig i hver muffinsform (og sett i et muffinsbrett hvis du har). Stek kakene på 180 grader i 15-20 min. Avkjøles helt før de pyntes.

Glasur:
Ta ut smør i forveien så det blir litt mykt. Smelt sjokoladen i micro eller i en bolle over vannbad, og sett så til avkjøling. Rør kakaoen ut i kokende vann. Pisk smøret og rør inn melis. Bland inn sjokoladen og utrørt kakao. Fordel toppingen på kakene og pynt med det du ønsker.

Jeg skjærte av det øverste laget på kakene så jeg fikk en jevn flate og da ble det lettere å legge en fin glasur. Så brukte jeg en stor sprøytespiss å ringlet glasur fra ytterst til innerst. Pyntet med kirsebær, strøssel og en sjokolade stang.


Tusen takk:
 til Mittkrypinn som har gitt meg en "beautiful blogger" AWARD!

Det gir meg inspirasjon og stor lyst til å blogge oftere. Jeg fikk også en utfordring som jeg skal ta etter hvert og dessuten gi den videre. Må inn i tenkeboksen en stund, men det kommer:)

onsdag 3. november 2010

Marilenas Salat

Min gode venninne Marilena som er fra Athen har komponert denne salaten og servert den til meg mange ganger. Nå bor vi altfor langt unna hverandre, så da må jeg lage den selv.



Salaten er lett å lage. Den  smaker utrolig godt og passer bra som middag (men den kan også passe like fint til lunsj eller som en liten kveldsrett) . Du kan sløyfe eggene, hvis du ikke er så glad i det.


Jeg har laget en litt egen versjon når det gjelder dressingen. Marilena bruker nemlig en pose med ferdig Cæsar salat og tar den dressingen som følger med som utgangspunkt. Så fyller man bare på med litt på med ekstra sitron, litt fløte/rømme og chilisaus. Det funker fint, men her er min fornorskede variant:

Ingredienser til 3:
  • 2 hoder hjertesalat
  • 1 pk bacon
  • 150 g m Cheddar ost
  • 4 store tomater
  • 1 boks mais
  • 2 egg
Dressing:
  • 1 dl rømme
  • 1 ss majones
  • 1 ss chilisaus
  • 1 dråpe tabasco
  • 1-2 ts sitronsaft
  • Salt, pepper

 Fremgangsmåte:
  1. Del baconet i brede, store biter og fres i en stekepanne til det er gyldent. Ta ut og legg over på kjøkkenpapir så noe av fetter suges ut. Hell vannet av maisboksen og stek maisen i den sammen pannen i ca 5-7 minutter på middels varme. Da får den en ekstra god smak, nærmest som popcorn. Ta ut og sett til avkjøling.
  2. Kok eggene i rundt 8 min til de nesten er hardkokte.
  3. Bland sammen alle ingrediensene til sausen i en stor salatbolle. Snmak til med salt, pepper og eventuelt ekstra sitronsaft.
  4. Vask salaten og riv den i store strimler og bland inn i dressingen. Ha deretter i tomater i store biter, ost i små terninger, bacon og mais. Ta skallet av eggene, del dem i fire båter og legg på toppen av salaten.

 Spises med godt brød til!

mandag 1. november 2010

Et hverdagstriks: Fiskepinner i Burgerbrød



Jeg ser fra leserstatistikkene og hyggelige kommentarer at tips til raske hverdagsmiddager er noe av det folk foretrekker å lese om.  Så her er en juksefiksebruger! Ops, nei jeg mente altså "jukse-fiskeburger" (for et rart ord!) 

Garanterer at det tar toppen 10 min å lage den, vel og merke hvis du er komfortabel med å gjøre 2 ting på en gang da... Her er det for øvrig sausen som gjør susen!

Jeg er jo egentlig tilhenger av mat som lages fra bunnen av, men av og til trengs noen superlette løsninger. Og dette er en stor hit hos barn som liker fiskepinner og burger.

Vi har akkurat kommet tilbake fra en ukes ferie, så det var kjekt å finne noe i fryseren som vi kunne lage noe godt og lettvint ut av.

Du trenger:
  • Hamburgerbrød - så mange som du har lyst på
  • Fiskepinner (2-3 per burger)
  • Grønn salat
Sausen:
(til ca 6 burgere)
  • 1 revet gulrot
  • 1 liten finhakket rødløk
  • 1/2 boks lett rømme
  • 2 ss sweet chilisaus
  • 1/2 ss sitron
  • 2 ts majones
  • 1/4 ts sukker
Server gjerne med noen grønnsaker ved siden, for eks gulrotstaver, agurkstaver eller cherry tomater.

Fremgangsmåte:

  1. Stek fiskepinner som angitt på pakken. Bland sammen alle ingrediensene til sausen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  2. Legg fiskepinnene i forvarmede hamburgerbrød sammen med litt crispy salat, og øs over den gode sausen.