tirsdag 20. juli 2010

Staverns berømte fiskesuppe

Hver sommer drar vi ned på familiens hytte i Stavern.
Hva gjør dere når dere er der, var det en som spurte meg om. Ja, hva gjør vi egentlig? Vi spiser frokost og så går dagen...


Noen tradisjoner har vi jo, blant annet må vi alltid spise den fantastiske fiskesuppa fra Fangst Stavern - minst en gang! Den kan inntas på restauranten ved brygga, men aller best er det å kjøpe en porsjon i fiskebutikken ved siden av, som man tar med seg hjem.


Man må være tidlig ute. Jeg har mangt ganger lurt på om hele Stavern sitter å spiser denne suppa i hytter og hus på lørdagskvelden. Den forsvinner i hvertfall farlig skummelt fort fra fiskedisken.

Konseptet er genialt. Man kjøper suppa på boks. (Jeg liker den røde, litt krydrete versjon enda bedre enn den kremede som de har).  Så får man reker, blåskjell og fisk i biter ved siden av, som man bare legger i etter å ha forsiktig varmet opp suppa.
Tenk at "ferdigmat" kan smake så godt! Nå skal det sies at råvarene er geniale; grønnsakene sprø, og fisken kommer rett fra fiskemottaket på brygga.

Verdens beste fiskesuppe, spør du meg!
Og til sist, fersk loff og aioli hører med som tilbehør:




Bloggen min har nå tatt seg sommerferie.
Takk til alle dere som legger igjen koselige kommentarer.
Og så sier jeg GOD sommer for en liten stund framover...




lørdag 3. juli 2010

Min Bruschetta med tomat og feta

Det fine været fortsetter og da blir det mindre kokkelering. (Eller i hvert fall som det er verdt å blogge om, for det går mest i å lage babymos til den lille på 7 mndr...)
I dag ble det dog en liten kveldssnacks. Fortsatt enkelt. For stort enklere enn bruschetta kan det ikke bli!



Jeg får vann i munnen bare ved tanken, og jeg lage bruschetta en gang i blant.
Det er mye som er godt å ha på, men jeg foretrekker nok å holde det helt enkelt. Tomater, basilikum og hvitløk er en kombo som er umulig å bli lei av...
Apropos - jeg har elsket denne lille italienske retten i årevis med virkelig helt feilaktig uttalelese  - for det heter visstnok Bros'Ketta. (Ikke BruSJetta)

Det skal være mye hvitløk! Jeg synes det blir best hvis man dypper brødet i olje (i stedet for å pensle). Hvitløksoljen kan godt lages en stund i forveien for å få fram mer smak.


Bruschetta fortjener et godt glass vin. Vårt valg stemte bra: Vigneti di Torbe Valpolicella Ripasso 2008.


Ingredienser
Til 20 små skiver
NB - kjøp baguetten dagen i forveien!

  • 6-7 plommetomater
  • 4 fedd hvitløk
  • 1,5 - 2 dl olivenolje
  • 1/2 pk fetaost / evt 20 små terninger
  • 2 håndfuller friske basilikumblader
  • Salt, pepper
  • 1 baguette - en eller to dager gammel
Fremgangsmåte:
  1. Sett ovnen på 200 grader. Fjern skallet på hvitløken, og riv feddene på den fineste siden på råkostjernet. Ha over i en dyp tallerken og bland inn olivenolje.
  2. Finn fram et stekebrett, og kle det med bakepapir. Skjær baguetten i skiver på skrå. Vend skivene, en etter en i hvitløksoljen. Legg de over på stekebrettet. Stek i ovnen i ca 5 minutter til de er gylne. Snu skivene ved halv tid så blir de skikkelig sprø.
  3. Skjær tomatene i små terninger. Ha over i en bolle sammen med grovhakket basilikum, noen få dråper olivenolje og krydre med salt og nykvernet pepper. Bland godt.
  4. Ha rikelig med tomater på hver skive og smuldre tilslutt litt fetaost som strøs over.
Av og til varierer jeg med noen drypp balsamicosirup på toppen. 
Velbekomme!