torsdag 28. januar 2010

Marokkansk grønnsaksuppe med kikerter




Dette er en av mine soleklare favorittoppskrifter. Jeg lager suppa gang på gang og blir alltid like overrasket over hvor uimotståelig god den er.

Rask å lage, super sunn og veldig god!




I min suppe i dag brukte jeg hermetiske hvite bønner, men man gjerne bruke andre bønner. Finner du flagellot eller favabønner smaker det kjempe godt.
(Kjøper du tørre bønner må de selvsagt legges i vann natten over.)


Ingredienser:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 løk - hakket
  • 3 stenger stangselleri  - i biter
  • 3 ts spisskumin
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 fedd presset hvitløk  (eller ett stort)
  • 6,5 dl grønnsaksbuljong
  • 1 boks kikerter (400g)
  • 150 g hvite bønner
  • 1/2 sitron - zest og saften
  • Salt, pepper
  • En håndfull koriander eller persille


Fremgangsmåte:
  1. Finn fram en stor kjele/gryte. Stek løk og stangselleri sakte i olivenolje, i 5-7 min. Tilsett hvitløk og spisskumin, og stek videre noen minutter.
  2. Skyll kikertene i et dørslag. Ha i tomatboksen, buljong og kikertene i gryta, og skru opp varmen. Krydre godt med salt og pepper. La det småkoke i ca 10 min.
  3. Tilsett de hvite bønnene og saften av en halv sitron. La det småkoke noen minutter til. Smak og tilsett evt mer krydder.
  4. Tilslutt har du litt hakket koriander og sitronzest på toppen. Klart for servering. 
Godt med brød eller rundstykker til!
Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

søndag 24. januar 2010

Svin "Parmeggiano"


 
 
I dag ble det sprøstekt svin i tomatsaus til middag.
Dette er en selvkomponert variant av klassikeren "Veal Parmeggiano". Svin er lettere å få tak i til hverdags, og det fungerer godt i denne retten også. Ved å blande inn revet parmesanost og sitronskall i paneringen blir stekeskorpen kjempe god!

Nakkekoteletter er kanskje ikke det som vanligvis står høyest på min liste. Derimot drømmer samboeren om det konstant. Så når jeg får servert det på denne måten med litt boblende, seig mozzarellaost på toppen blir vi begge happy!


 

Til 2 porsjoner


Ingredienser:
  • 2 nakkekoteletter
  • Brødrasp / strøkavring
  • Parmesan  - en liten revet håndfull
  • Sitron
  • Noen stilker timian - bruk kun bladene
  • 1 egg
  • Mel
  • Salt, pepper
  • Basilikum - noen blader
  • 1 mozzarella ost
Saus:
  • 1 stort fedd hvitløk
  • Bittelitt sukker
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts olivenolje

Fremgangsmåte:
  1. Finhakk hvitløk, og surr den raskt i litt olivenolje i en kjele. Ha så i tomatboksen og ca 1/4 ts sukker. Rør sammen og la det så småkoke i ca 15 min. Da er den ferdig.
  2. Sett ovnen på 200 grader. Bank kotelettene ut så de blir litt flatere. (Bruk en kjøttklubbe eller gjerne knyttneven.)
  3. Finn fram tre tallerkener. Bland sammen mel, salt og pepper og legg dette jevnt utover på den første tallerkenen. På neste tallerken skal det være ett egg som er lett pisket. Så blander du sammen brødraspbladning på den siste: brødrasp, parmesan ost og hakket timian. Rasp skallet av en halv sitron med en zester og ha det i også. Denne blandingen legges på den siste tallerkenen.
  4. Kotelettene dyppes i de tre blandingene, en etter en. Først lett i mel. Klapp koteletten lett og vend den så i egget. Tilslutt skal den vendes i brødraspblandingen. Sørg for at koteletten dekkes godt.
  5. Ha godt med olje i en stekepanne, og skru opp varmen. Stek kotelettene så de blir gylne, ca et par minutter på hver side.
  6. Finn fram en ildfastform. Ha tomatsausen i bånn og legg kotelettene på toppen. Tilslutt rives mozarellaost over i biter. Bakes i ovn ca 20 min på 200 grader.

Ha gjerne litt hakket basilikum på toppen og server med kokt spaghetti og en liten salat. (Bland f eks sammen salatblader, rødløk, tomater og mais, i litt sitronsaft og olivenolje) Denne retten kan man også spise bare med litt godt brød til!
 

onsdag 20. januar 2010

Tagliatelle med røkelaks og krepsehaler

Tagliatelle, kremet saus og laks er en fantastisk kombinasjon! Bonus: Denne middagen går dessuten kjempe fort å lage.
 




Veldig enkelt og veldig godt!

 

4 porsjoner
Ingredienser:
  • Litt olivenolje
  • 1 gul løk
  • 1 liten grønn paprika
  • 1 liten rød paprika
  • 1 beger crème fraîche
  • Salt, pepper
  • 1 pakke røkelaks- ca 250g, strimlet
  • 1 liten boks med krepsehaler 
  •  En neve dill
  • 1 pakke tagliatelle
Til servering kan man ha litt revet parmesan og noen sitron eller limebåter.
 

Fremgangsmåte:
  1. Skjær løk og paprika i tykke strimler. Ha olivenolje i en stekepanne. Tilsett løk og paprika. Fres det ett minutt på høy varme, og la det deretter småputre på middelsvarme i ca 5 minutter.
  2. Sett over pastavann, og kok tagliatellen til den er al dente.
  3. Ha crème fraîche rett i stekepannen sammen med løk og paprikaen, og smak det til med salt og pepper. La det små koke noen minutter, og ha i en skvett av  pastavannet for å få fin konsistens på sausen.
  4. Finhakk dill og ha litt i sausen, og pynt med resten ved servering. 
  5. Bland Crème fraîche-sausen sammen med pasta'n. Legg så røkelaks og krepsehaler på toppen og la det stå under lokk noen minutter (men ta gryta vekk fra varmen).
Serves med revet parmesan og et dryss med finhakket dill og gjerne noen sitron-eller limebåter.

Mmm...
 

mandag 18. januar 2010

Kyllingfilet i parmaskinke med grønnsaksrisotto

Med blanke ark...


Et sted må man begynne. Denne bloggen skal inneholde mange gode middagsretter, og her er et av mine klare favorittmåltider!  Passer både til hverdags og til fest.



Til 2 porsjoner:
 
Ingredienser
  • 2 kyllingfileter
  • 4 skiver Parmaskinke (eller en annen spekeskinke)
  • En liten neve friske basilikumblader
  • 1 stor sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1½ dl avorioris
  • ½ dl hvitvin (kan også bruke eplecider)
  • 3½ dl kyllingbuljong
  • ½ dl hakkede soltørkede tomater
  • 1/2 pakke sukkererter
  • 8-10 sjampinjonger
  • ca 30g revet ost (gjerne cheddar eller lagret Norvegia, eller parmesan)
  • Evt hyssing

 

Fremgangsmåte:
 
Ovn på 175°C


  1. Dryss salt og pepper på kyllingfiletene. Legg basilikumbladene oppå hver kyllingfilet og rull deretter skinken rundt. Man kan binde det sammen med en hyssing, så holder det seg bedre sammen (valgfritt).
     
  2. Brun kyllingfiletene i en stekepanne, et par minutter på hver side. Ha dem over i en smurt, ildfast form og sett den i ovnen (175 °C)  i 15 – 20 minutter.
  3.  Finhakk sjalottløken og skjær soppen i småbiter. Smelt smøret i en stor kasserolle og fres løken og soppen. Tilsett risen og fres den på middelsvarme til den er gjennomsiktig. Tilsett vin/eplecideren og rør kraftig. La det koke inn noen minutter. Tilsett deretter buljongen litt etter litt. Rør hele tiden.
     
  4. Hakk tomatene og del sukkerertene i to og tilsett dette. Tilslutt krydrer du med salt og pepper og har i osten.
     
    Server på tallerken og bygg i høyden. Legg risotto på tallerken først og så oppskjært kylling filet på toppen. Lækkert!